SARAJEVO  – Centralna banka Bosne i Hercegovine nagrađena je od Capital Finance International u čak dvije kategorije – Best Central Bank Governance CEE 2022 (za Najbolje upravljanje centralnom bankom u centralnoj i istočnoj Evropi u 2022. godini) i Outstanding Contribution to Economic Development Bosnia and Herzegovina 2022 (za Izuzetan doprinos ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine u 2022. godini).

U obrazloženju ocjenjivačkog žirija istaknuto je da Centralna banka Bosne i Hercegovine već 25 godina djeluje u interesu države i građana, doprinoseći makroekonomskoj, monetarnoj i finansijskoj stabilnosti, obezbjeđujući stabilnost domaće valute.

“Štaviše, zalaganjem svih zaposlenih na čelu sa guvernerom Senadom Softićem, Centralna banka Bosne i Hercegovine je uspješno prevladala izazove koje su uzrokovali pandemija i posljednja geopolitička dešavanja, te osigurala stabilnost i konvertibilnost domaće valute, održavanje gotovine u opticaju širom zemlje i povećanje deviznih rezervi”, stoji u obrazloženju ocjenjivačkog žirija.

“Budući da su ta priznanja rezultat, prije svega, iznimnog zalaganja i predanog rada službenika Centralne banke Bosne i Hercegovine, koristim priliku da zahvalim svakom službeniku Centralne banke Bosne i Hercegovine čiji je značaj u radu institucije nemjerljiv.

Posebna zahvalnost i čestitka ide članovima Upravnog vijeća i Uprave za izuzetan doprinos uspjehu Centralne banke, u vrlo složenim okolnostima. Priznanja su potvrda da radimo dobro i u interesu građana, privrede i države, ali i bez priznanja, naš put bi bio isti. I zato želim da Centralna banka Bosne i Hercegovine, odnosno svi mi zajedno, nastavimo izvršavati zadatke i obaveze na način kako smo to radili i dosad – uspješno, predano i odgovorno”, izjavio je guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić, saopšteno je iz Centralne banke BiH.