BANJALUKA – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da bi krajem januara trebao da bude objavljen pravilnik o načinu usmjeravanja podsticaja za 2023. godinu.

Minić je rekao da pokrenuti proces usaglašavanja uslova za korišćenje podsticaja za 2023. godinu sa socijalnim partnerima, odnosno predstavnicima privredne komore, zadruga, udruženja proizvođača, samostalnih preduzetnika, te naučnih i stručnih institucija.

“Mislim da ćemo u naredne dvije sedmice uspjeti sve okončati da bismo već krajem januara objavili Pravilnik o načinu usmjeravanja novčanih sredstava za 2023. godinu”, rekao je Minić.

On smatra da je stanje u domaćoj poljoprivredi stabilno, što je odraz mjera koje je Vlada Srpske preduzela u prethodnom periodu.

“Te mjere, koje su bile interventnog karaktera, ali i redovna podrška imale su i te kako pozitivan uticaj na ublažavanje negativnih uticaja koje je proizvela energetska kriza, poput drastičnog poskupljenja repromaterijala i nemogućnost njegove nabavke jedno vrijeme, otežanog pristupa pojedinim tržištima”, istakao je Minić za “Glas Srpske”.

On je rekao da je, zahvaljujući pravovremenim potezima, stanovništvo Srpske u svako doba bilo snabdjeveno osnovnim namirnicama, a proizvođači su imali redovnu isplatu podsticaja da bi se proizvodni ciklus mogao odvijati nesmetano.

Govoreći o najvećim izazovima sa kojima se suočava agrarni sektor, Minić je rekao da se, osim tržišnih izazova koji direktno pogađaju proizvodnju hrane, ruralni prostori u Srpskoj suočavaju sa demografskim, odnosno gubitkom stanovništva, smanjenjem broja gazdinstava i mladih koji se zadržavaju na selu, zapuštenim resursima i napuštenim imanjima.

“Tom izazovu moramo pokušati odgovoriti adekvatnim mjerama, a agrarni budžet od 180 miliona KM u 2023. godini nam to omogućava”, poručio je Minić.

Prema njegovim riječima, drastično povećanje cijene repromaterijala se samo djelimično može kompenzovati rastom cijene gotovih proizvoda, a najčešća reakcija na tu situaciju, naročito na malim gazdinstvima, jesu uštede na đubrivu, pesticidima, sijanju merkantilnog žita umjesto sjemenskog i slično, što se na kraju odražava niskom produktivnošću i niskim dohotkom.

“Preduzimamo niz mjera podrške kojim bismo ublažili te cjenovne šokove. Vlada Republike Srpske je ove godine izdvojila 500 KM po hektaru za sjetvu pšenice, a isti nivo podrške najavljen i za naredni ciklus”, napomenuo je Minić.