ZAGREB – Hrvatska je od ponoći uvela evro i ušla u Šengen.

Nadležni su pozvali građane da za novogodišnje praznike pripreme dovoljno gotovine, piše portal Index.

Ministar finansija Marko Primorac rekao je da će prvih 14 dana sljedeće godine biti moguće plaćanje i u kunama i evrima, a da su trgovci dužni da se namire evrima i da vraćaju ostatak novca u toj valuti.

Kada je riječ o zamjeni kuna u evre, ona će se moći vršiti još godinu dana u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte, a nakon toga novčanice će se moći trajno mijenjati u Hrvatskoj narodnoj banci, a kovanice još dvije godine, dakle do kraja 2025. godine.

Hrvatska je ponoć obilježila ulazak u šengenski prostor simboličnim skidanjem ploče na graničnom prelazu Bregana, podizanjem rampe i zelenim svjetlom slobodnog prolaska na mjestu nekadašnje granične kontrole koja od noćas odlazi u istoriju.

“Otvorili smo vrata Europi bez granica”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović na Bregani.

S početkom 2023. Hrvatska je postala nova članica šengenske zone, najvećeg područja slobodnog kretanja roba i ljudi u svijetu, u kojoj se nalaze sve članice Evropske unije, osim Bugarske i Rumuije, Kipra i Republike Irske, te još četiri države koje nisu članice EU: Švajcarska, Island, Lihtenštajn i Norveška.

Hrvatska je postala 20. članica evrozone, a podizanjem evra s bankomata jedne poslovne banke u centru Zagreba uvođenje evra kao nove domaće valute simbolično su u novogodišnjoj noći obilježili guverner HNB-a Boris Vujčić i ministar finansija Marko Primorac.

“Euronovčanice u hrvatskim bankomatima, a od danas i eurokovanice s hrvatskim naličjem mogu ući u financijski sustav eurozone”, izjavio je Primorac nakon što je na bankomatu podigao 50 evra, koji su mu isplaćeni u dvije novčanice po 20 evra i jednoj od deset evra.

Guverner Vujčić, koji je takođe podigao 50 evra, ocijenio je da su se u Hrvatskoj već svi naviknuli na evre. (Swot)