LONDON – Britanski željeznički radnici započeli su novu godinu jednosedmičnim štrajkom u utorak, te otežali povratak na posao milionima ljudi u Velikoj Britaniji u posljednjoj buri industrijske akcije koja je pogodila zemlju.

Britanija se nalazi u jednom od najtežih talasa radničkih nemira otkako je Margaret Thatcher bila na vlasti 1980-ih, dok je rastuća inflacija uslijedila nakon više od 10 godina stagnacije rasta plata, zbog čega mnogi radnici ne mogu spojiti kraj s krajem, navodi Reuters.

Ponovljeni štrajkovi u željezničkom saobraćaju posljednjih su mjeseci donijeli velike gubitke, a medicinske sestre, osoblje aerodroma, bolničari i poštanski radnici takođe su se pridružili štrajku, zahtijevajući veće plate kako bi održali korak s inflacijom koja je najveća u posljednjih 40 godina, dosegnuvši 10,7 posto u novembru.

Prosvjetni radnici bi takođe trebali stupiti u štrajk sljedeće sedmice u Škotskoj.

Vlada je rekla da ne može priuštiti povećanje plate za radnike u javnom sektoru, što znači da se ne nazire kraj onome što je nazvano novom “zimom nezadovoljstva” u odnosu na industrijske bitke koje su zahvatile Britaniju kasnih 1970-ih.