STOKHOLOM – Inflacija u Švedskoj, podstaknuta rastućim cijenama struje i hrane, skočila je na dvocifren broj prvi put u posljednje tri decenije, saopštila je švedska Kancelarija za statistiku.
Inflacija prilagođena fiksnim kamatnim stopama skočila je na 10,2 odsto u decembru sa 9,5 odsto u novembru.

Cifre su veće od stope od 9,1 odsto koju predviđa “Riksbanka” i od 9,8 odsto koju očekuju ekonomisti.

Dok inflacija usporava u nekim zemljama evrozone, u Švedskoj se i dalje ubrzava rast cijena, koji sada dostiže najviši nivo od 1991. godine.

Indeks potrošačkih cijena povećan je na 12,3 odsto u decembru sa 11,5 odsto u novembru.

Tome su doprinijele rekordno visoke cijene struje, koje su u decembru porasle za 28 odsto u odnosu na prethodni mjesec i za 45,3 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazuju zvanični podaci.

“Činjenica da inflacija, isključujući cijene energenata, ponovo iznenađuje u odnosu na prognoze `Riksbanke` daje opšti utisak da je do sada postignut mali napredak u njenom obuzdavanju”, rekao je ekonomista Johan Lof.

Na godišnjem nivou, cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 18,2 odsto, dok su namještaj i proizvodi za domaćinstvo porasli za 16,3 odsto.

Potrošačke cijene su porasle za 2,1 odsto na mjesečnom nivou, što predstavlja najveći porast od januara 1993. godine, navodi “Raša tudej”.