RABAT – Više od 71 milion međunarodnih turista posjetilo je Španiju 2022. godine, trošeći u prosjeku više novca i vremena u zemlji nego prije pandemije virusa korona, izjavila je  ministar turizma Marija Rejes Maroto.

Ukupan broj je i dalje bio ispod nivoa iz 2019. godine, kada je rekordnih 83,5 miliona stranih turista posjetilo Španiju, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za statistiku /INE/.

“Sektor turizma vraća svoju snagu i predstvalja ne samo važan ekonomski uticaj, već i društveni”, rekla je ona novinarima u Rabatu, gdje se nalazi u okviru posjete delegacije španske Vlade Maroku, uključujući premijera Pedra Sančeza.

Ona je dodala da je registrovan duži prosječni boravak, koji je dostigao skoro osam dana. “Vlada nastoji da digitalizuje turistički sektor i da bude što više održiv uz pomoć fondova EU”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, strani turisti su prošle godine potrošili oko 87 milijardi evra.

Španija je primila 31 milion stranih turista 2021. pošto su ograničenja uvedena zbog pandemije ublažena nakon što je ugostila samo 19 miliona posjetilaca 2020. – što je nivo koji nije viđen od 1969.

Rehes Maroto je rekla da očekuje da će i ova 2023. godina biti ponovo izvanredna, uprkos kontekstu rata i neizvjesnosti povezanih sa inflacijom i troškovima energije.

Poslije Francuske, Španija je bila druga najposjećenija zemlja na svijetu prije pandemije, a ovaj sektor činio je oko 12 odsto bruto domaćeg proizvoda. (Srna)