PARIZ – Potrošačke cijene u Francuskoj i Španiji nastavile su da rastu i u februaru, potpomognute rastućim troškovima hrane i eneregenata, zvanični su statistički podaci.

U Francuskoj je indeks potrošačkih cijena porastao za 6,2 odsto, u odnosu na 6,0 u januaru, navodi se u izvještaju francuskog Nacionalnog instituta za statistiku i ekonomska istraživanja /Insee/.

U izveštaju se navodi da je inflacija hrane porasla sa 13,3 odsto na 14,5 odsto, cijene usluga sa 2,6 na 2,9 odsto, dok su cijene industrijskih proizvoda imale blagi rast sa 4,5 na 4,6 odsto sa završetkom zimske rasprodaje.

Cijene energenata u februaru su skočile za 14 odsto na godišnjem nivou, navodi se u izještaju.

Indeks usklađen sa EU iznosio je 7,2 u poređenju sa sedam odsto u januaru.

U Španiji, koja je uspjela da obuzda rast cijena u drugoj polovini 2022, inflacija sada bilježi rast već dva mjeseca uzastopno.

Potrošačke cijene su u februaru porasle 6,1 odsto, saopšto je španski Nacionalni institut za statistiku /INE/, a preliminarni podaci pokazuju da su više cijene struje i hrane ključni pokretači rasta.

Bazna inflacija, koja isključuje promjenljive cijene svježe hrane i energenata, iznosila je 7,7 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 7,5 odsto koliko je zabilježeno u januaru.

Potrošačke cijene, usaglašene za poređenje sa ostalim zemljama EU, porasle su na 6,1 odsto u februaru na godišnjem nivou sa 5,9 odsto u prethodnom mjesecu.

“Porast španske inflacije još je jedan podsjetnik da će put rasta cijena biti neujednačen na svom putu prema dole, pošto osnovni pritisci na cijene ostaju i dalje jaki”, rekla je ekonomista “Blumberga” Ana Andrade.

Ekonomisti predviđaju da će inflacija u Španiji i Francuskoj nastaviti da raste u narednim mjesecima, što će podstaći još povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke, navodi “Raša tudej”.