BEOGRAD – Bankarski sektor u Adrija regionu nema prevelikog razloga za brigu jer je povjerenje u njega stabilno, zaključak je regionalne tematske konferencija o trendovima u finansijskoj industriji pod nazivom “Trendovi finansijske industrije 2023” /Finance Industry Trends 2023/, koju je u Beogradu organizovala medijska kuća “Blumberg adrija”.

Pravilno sproveden nadzor i efikasan sistem regulative jedini su način da se bankarski sistem održi stabilnim i da se povjerenje u njega ne naruši usljed trenutnih potresa u sektoru i promjena do kojih je dovela digitalizacija, saopšteno je iz “Blumber adrije”.

Jedan od zaključaka konferencije je i da je regulativa bankarskog sektora u Evropi stroža nego u SAD.

Glavni analitičar “Blumberg adrije” Andrej Knez rekao je da je 15 godina unapređivanja regulatornog okvira u Evropi dovelo do toga da je bankarski sektor sada u neusporedivo boljem stanju nego što je bio tokom ekonomske krize 2008. godine.

“U SAD su neke od tih aktivnosti izostale”, rekao je Knez, dodavši da je to, između ostalog, omogućilo nedavne krahove banaka srednje veličine u SAD.

On je rekao da analitički tim “Blumberg adrije” u ovoj godini očekuje značajno usporavanje privredne aktivnosti u odnosu na prošlu godinu, te da će se potražnja za kreditima smanjivati.

Knez je i istakao da će banke sigurno mijenjati uslove za odobravanje kredita.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da je povjerenje ključno za bankarski sektor.

“Uvijek kada se potcijeni povjerenje, probudi se strah kod ljudi, a on je loš saveznik svakom, a pogotovo bankama. Četiri banke u Americi su osjetile šta znači taj strah”, rekla je Tabakovićeva.

Generalni direktor kompanije “Viza” za Jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević rekao je da je učestalost sajber napada najveći izazov s kojim se susreće finansijski sektor.

“Sajber napadi se dešavaju na svakih osam sekundi”, rekao je Đorđević.

Prema podacima kompanije “Viza”, najčešći vid su takozvani “fišing” napadi.

Ova konferencija je prva u nizu tematskih konferencija koje organizuje medijska kuća “Blumberg adrija” i taj trend će biti nastavljen već 31. maja u LJubljani gdje se održava regionalni “Blumberg adrija zeleni samit 2023” /Green Summit 2023/.

Nakon toga, 6. juna u Zagrebu je zakazan novi regionalni poslovni susret “Spoji, investiraj i razvijaj” /Merge, Invest, Develop/ sa posebnim osvrtom na 10 godina članstva Hrvatske u EU. (Srna)