SARAJEVO – Vlada Federacije BiH /FBiH/ je na hitnoj telefonskoj sjednici dala saglasnost za prijem u radni odnos ukupno 172 radnika u Rudnik uglja “Kreka” Tuzla i Rudnik mrkog uglja “Kakanj”, koji posluju u sastavu Koncerna “Elektroprivrede BiH”.

Riječ o 165 radnika rudnika “Kreka” Tuzla na određeno vrijeme do šest mjeseci, od kojih 68 radnika za pogon “Dubrave”, 76 za pogon “Šikulje”, te 21 radnik za pogon “Mramor”.

Za Rudnik mrkog uglja “Kakanj” odobren je prijem sedam radnika, od kojih šest na određeno vrijeme do šest mjeseci, te jednog radnika na neodređeno vrijeme, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada je usvojila informaciju federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, koja se odnosi na sprovođenje aktivnosti za prijem radnika u Rudnik uglja “Kreka” i Rudnik mrkog uglja “Kakanj”.

U informaciji je navedeno da je federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaprimilo akt “Elektroprivrede BiH” Sarajevo, kojim se traži dobijanje saglasnost za prijem ovih radnika.

U obrazloženju, koje je dostavila “Elektroprivreda BiH”, navedeno je da su u toku aktivnosti sprovođenja modernizacije i realizacije procesa prestrukturiranja u zavisnim društvima-rudnicima uglja po svim segmentima, a s ciljem povećanja njihove produktivnosti i dovođenja u poziciju rentabilnog poslovanja.

Navedeno je i da su radna mjesta vezana za proces neposredne eksploatacije u proizvodnim pogonima – površinskih kopova “Dubrave” i “Šikulje”, te pogon jama “Mramor”.

Prema obrazložnju, traženi prijem je neophodan jer je riječ o radnicima u neposrednoj proizvodnji uglja za izvođenje rudarskih radova s ciljem kontinuiteta omogućavanja funkcionisanja poslovnih procesa i ostvarivanja planiranih rudarskih radova na dobijanju otkrivke i uglja u proizvodnim pogonima.

Federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije je, s obzirom na navedeno, predložilo Vladi FBiH usvajanje informacije, te davanje saglasnosti za prijem ovih radnika. (Srna)