BANJALUKA – Delegacija Saveza sindikata Republike Srpske, predvođena predsjednicom Rankom Mišić, upoznala je danas direktora Poreske uprave Republike Srpske Gorana Maričića o dokumentu Saveza sindikata RS koji se odnosi na novi sistem plata u Srpskoj.

“Na sastanku, koji je održan u Poreskoj upravi RS, bilo je riječi o značaju uređenja sistema plata, jer je trenutno stanje u realnom sektoru, kada su u pitanju plate, neodrživo”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS-

Mišićeva je istakla da je neophodno da se uredi pitanje sistema plata u realnom sektoru, što je preduslov da se zaustavi odliv kvalifikovane radne snage iz Republike Srpske, ali i efikasan način za uspješnu borbu protiv sive ekonomije.

Maričić je naglasio da je novi sistem plata, na kojem Savez sindikata RS već dugo radi, provodiv sa tehničkog aspekta i kontrole i da je dobar korak koji će uticati na suzbijanje sive ekonomije.

Sagovornici su istakli da će, ukoliko se usvoji novi sistem plata u Srpskoj, kontrole poreskih inspektora biti efikasnije, što znači da bi olakšale rad inspektorima, a rezultati bi bili bolji.

Podsjećamo, uređenje sistema plata radnika u realnom sektoru dovelo bi do potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora, posebnih kolektivnih ugovora u privredi i smanjilo bi isplatu plata u kovertama. Novi sistem plata u Srpskoj dio je ekspozea predsjednika Vlade Republike Srpske, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske i dio je programa rada Vlade i Narodne skupštine RS.