Prema riječima izvršnog direktora finansijske savjetodavne firme Longview Economics Krisa Votlinga (Chris Watling), najnoviji ekonomski podaci u Sjedinjenim Američkim Državama sugerišu da dolazi recesija, a investitori će možda morati da se pripreme za neke ne baš prijatne događaje na berzi.

Govoreći u petak za CNBC u „Squawk Box Europe“ Votling je rekao da vjeruje da je recesija na putu, i naveo prilično ubjedljive i loše ekonomske pokazatelje.

Konferencijski odbor je još u četvrtak saopštio da je njegov vodeći ekonomski indeks za SAD pao za 1,2 odsto u martu, i to na najniži nivo od novembra 2020. godine.

„Čini se da podaci ukazuju da bi ekonomska slabost uskoro mogla da se pojača i proširi na američku ekonomiju“, rekao je Votling.

Pored ovog signala upozorenja, Votling je rekao da je tipična vremenska linija za recesiju nakon inverzije krive prinosa trezora, koja se prvi put promijenila u martu 2022, a zatim ponovo u narednim mjesecima, bila otprilike godinu dana.

„Svaki put kada ste to imali u SAD, imali ste recesiju. Dakle, mislim da ona dolazi, da je na putu, i to je samo pitanje vremena“, upozorio je Votling.

Dok su mnogi ekonomisti upozoravali na nadolazeću recesiju, Međunarodni monetarni fond je tek prošle nedjelje sugerisao da je bio iznenađen nedavnom snagom američkog tržišta rada i potrošačke potrošnje.

MMF je 11. aprila objavio svoj najnoviji izvještaj o svetskoj ekonomskoj prognozi, u kome je saopštio da smatra da će najveća svjetska ekonomija rasti za 1,6 odsto ove godine, u odnosu na prognozu od jedan odsto iz 2022. godine, prenosi Biznis.rs.

Gita Gopinah (Gita Gopinath), prvi zamjenik generalnog direktora MMF-a, rekla je prošle nedjelje za CNBC da su znaci hlađenja podataka o inflaciji dali razlog Fondu da vjeruje da bi američka ekonomija mogla da izbegne recesiju. Ali, i ova izjava je imala dozu rezerve.