Fortenova Grupa, organizacija pod čijom su ingerencijom između ostalih i lanci kao što su Konzum i Mercator, objavila je kako pokreće proces promjene vlasničke strukture kao i strukture kapitala.

Kako je navedeno, Međunarodna investicijska banka Lazard angažovana je da podrži ovaj proces, a prikupljanje interesa tek je počelo te će trajati najmanje do kraja septembra 2023. godine.

“Fortenova Grupa pokreće međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih interesa za kupovinu Fortenova Group, holandske holding kompanije koja je u potpunom vlasništvu Fortenova grupa dd”, saopšteno je.

U materijalu koji je distribuisan potencijalnim investitorima, navedeno je kako je Fortenova stabilna grupacija s neto prihodima preko 5,2 milijarde evra, dobiti preko 470 miliona evra, kao i prilagođenom dobiti od preko 300 miliona evra.

Takođe, navedeno je kako je neto dug grupacije 1,1 milijardu evra, a likvidnost je navedena u iznosu od preko 280 miliona evra.

“Fortenova grupa je najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane u sektorima pića, proizvodnje ulja, prerade mesa i poljoprivredne proizvodnje. Fortenova grupa je takođe najveći regionalni poslodavac sa preko 45 hiljada zaposlenih i oko 30 hiljada partnera i dobavljača”, navedeno je.

Sankcionisani dioničari, Sberbank i VTBE, drže 49,9 posto kapitala Fortenova Grupe.
“Iako sama Fortenova Grupa nije predmet sankcija, sankcionisano suvlasništvo značajno otežava poslovanje i negativno utiče na vrijednost kompanije za sve zainteresovane strane. Prije svega, onemogućava postizanje održive i efikasne strukture kapitala”, pojasnili su.