BIJELJINA – Američki dolar je najveći finansijski terorista na svijetu – smatra Indijac Udaj Kotak, najbogatiji azijski bankar i izvršni direktor “Kotak Mahindra banke”.
Sav naš novac je na `nostro računima`, pa neko u SAD može da kaže: `Od sutra ga više ne možete povući sa računa`” – objašnjava Kotak.

“Nostro račun” jeste račun koji banka neke države drži u banci druge države u stranoj valuti. Tako pomaže drugoj banci da pojednostavni postupak razmjene i trgovanja za inostranu valutu.

Kotak za medij “Ekonomik tajms” objašnjava da nijedan biznismen – u slučaju “zamrzavanja” računa – neće moći da koristi sopstvena sredstva.

On naglašava da svijet zbog toga traži rezervnu valutu umjesto američkog dolara i ​​da je vrijeme da Indija takvu valutu napravi od svog rupija.

Kotak smatra da Velika Britanija i Japan neće moći da zauzmu ove pozicije, kada je dolar u pitanju, jer nemaju smjelosti za tako nešto.

“Mehanizmi moraju biti pouzdani. Indija mora biti zemlja kojoj se vjeruje. Na svakoj dolarskoj novčanici piše `Mi vjerujemo u Boga`.

Na našim rupijama treba da piše `Mi vjerujemo u Indiju`, da bi ostatak svijeta ulagao svoj novac u našu valutu alternativnu američkom dolaru” – poručuje indijski bankar.

Prema Kotaku, za ovu operaciju Indiji će biti potrebno desetak godina.

On je 1985. osnovao “Kapital menadžment ginansi” novcem koji je pozajmio od prijatelja svoje porodice.

Sada se imovina Kotakove kompanije procjenjuje na 78 milijardi dolara.

Agencije prenose da se na Moskovskoj berzi od 4. aprila trguje ugovorima sa valutnim parovima drahma – rublja i rupi – rublja.