BANJALUKA – Stanje bankarskog sektora u doba velike globalne neizvjesnosti jedna je od glavnih tema predstojeće poslovne konferencije DDays koja se održava u Banja Luci 30. maja pod pokroviteljstvom Agencije za bankarstvo Republike Srpske i Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske.

Na panelu „Bankarski sektor u doba neizvjesnosti – kako dalje?“, čelni ljudi regulatornih agencija u BiH i predstavnici bankarskog sektora pokušaće zajednički odgovoriti na to nimalo lako pitanje.

Bojan Luburić, predsjednik Uprave MF banke, koji će biti jedan od panelista kaže da niti jedan sektor, pa tako ni bankarski, ne može ostati imun na ovako značajna globalna previranja, izazove i inflaciju.

Uprkos globalnoj krizi, Luburić kaže da banke mogu pomoći svojim klijentima na više načina. „Prvenstveno podrškom i finansiranjem privrede. Pored toga, važno je i edukovati klijente, podići finansijsku pismenost i inkluziju klijenata koji su imali otežan pristup bankarskim uslugama. Na kraju, ali ne manje važno, jeste i viši nivo svijesti i razumijevanja situacije u kojoj se klijent nalazi, a koje treba da se reflektuje kroz društveno odgovorno ponašanje banaka“, kazao je Luburić.

„Trebamo biti partneri klijentima kako u dobrim tako i u izazovnim vremenima. MF banka je upravo prepoznala takav trenutak, svjesna da talas porasta Euribora i varijabilnih kamatnih stopa može da ugrozi klijente, pogotovo osjetljivije grupe, pa smo odlučili veliki dio tereta rasta kamata preusmjeriti na banku. Takođe, dalji rast Euribora, ako se i dogodi tokom 2023. godine, neće više imati uticaj na naše postojeće klijente koji su imali početkom godine kredite sa ugovorenom varijabilnom kamatnom stopom“, ističe Luburić.

„Na sreću, bankarski sektor u BiH je izuzetno dobro kapitalizovan i visoko likvidan, mnogo otporniji na krizne situacije nego što je to bio slučaj recimo 2008/09 godine“, navodi Luburić napominjući da su izvori finansiranja Banaka primarno od lokalnih depozita, pa rast Euribora manje utiče. Ipak, Luburić upozorava da globalna kriza svima povećava rizik poslovanja, a inflacija i rast plata značajno povećava troškove. Prema njegovim riječima, to će uticati i na rast pasivnih kamata na depozite, pa neminovno to sve zajedno utiče i na rast nivoa kamata na kredite.

Luburić smatra da kako bi se odgovorilo na globalnu krizu prije svega banke trebaju dodatno ojačati svoje interne mehanizme upravljanja rizikom, te biti agilniji i prilagodljiviji brzim promjenama u okruženju, te dvije stvari su ključne. „Takođe, trebale bi mnogo više podržati privredu, pogotovo mala i srednja preduzeća, koja su ključna za ekonomski rast zemlje. To bi pomoglo da se spriječi recesija“, smatra Luburić.  Govoreći o perspektivama bankarskog sektora Luburić očekuje da će se nastaviti ukrupnjavanje sektora. “Očekujem i korištenje ogromnog potencijala rasta i razvoja zahvaljujući digitalizaciji, finansijskim tehnologijama i fintecima, posebno u segmentu maloprodajnih i elektronskih bankarskih usluga. Procesi će biti mnogo brži i jednostavniji za klijente.“, zaključuje Luburić.

Organizator konferencije je agencija BAM consult, a više o konferenciji DDays možete saznati na zvaničnoj stranici konferencije www.digitalnakonferencija.ba