BANJALUKA  – Republički zavod za statistiku će od srijede 10. maja 2023. godine sprovoditi Anketu o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u domaćinstvima na teritoriji Republike Srpske.

Cilj anketiranja je da se dobiju podaci o zastupljenosti informaciono-komunikacionih tehnologija, kao što je pristup različitim uređajima (računar, laptop, tablet), pristupu i učestalosti korišćenja interneta, informatičkoj pismenosti stanovništva i slično.

Anketiranje se realizuje na uzorku od 3 007 domaćinstava iz Republike Srpske, pri čemu su anagažovani ovlašćeni anketari Zavoda koji će intervjuisanje obavljati telefonskim putem.

Prikupljeni podaci su strogo povjerljivi i koristiće se isključivo za statističke svrhe, a u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 85/03).

“Pozivamo sva domaćinstva koja su izabrana uzorokom da prihvate saradnju, te daju odgovore ovlašćenim anketarima Zavoda i tako doprinesu uspjehu istraživanja i kvalitetu rezultata”, saopšteno je iz zavoda.

Anketa o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija predstavlja redovno istraživanje na uzorku koje se sprovodi u godišnjoj dinamici.