BANJALUKA – Peradarstvo u BiH je značajna privredna grana i treba uložiti napore da se obezbijede uslovi za dalji razvoj domaće proizvodnje pilećeg mesa, istaknuto je na Međunarodnom kongresa peradarstva u Banjaluci.

“Statistika pokazuje da smo u prošloj godini pilećim mesom obezbijedili suficit od 15 miliona KM i to je jedini poljoprivredni proizvod u kojem imamo suficit”, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac koji je otvorio Kongres.

On je istakao značaj podrške očuvanju domaće proizvodnje u ovoj oblasti, u čemu je važna koordinacija na svim nivoima u BiH jer je poljoprivreda entitetska nadležnost.

“Važno nam je da očuvamo domaću proizvodnju i da ljudima koji se njome bave, institucije budu servis, ali ne deklarativni, nego operativni. Cilj je očuvanje domaće proizvodnje, zadržavanje na već pozicioniranim tržištima, ali i otvaranje novih”, rekao je Košarac.

Košarac je naveo da su nekada politika i institucije spore, ali da ljudi, koji se bave ovim poslom, ne mogu da čekaju.

“Treba da definišemo adekvatne korake, mjere i politike. Ne smijemo doći u situaciju da proizvođači, koji izvoze na evropsko tržište i u zemlje CEFTA, dođu u problem sa birokratskim rješenjima i da problem koji imaju ne riješe na vrijeme”, rekao je Košarac novinarima, prije početka Kongresa.

On je napomenuo da ne želi nikoga da kritikuje, nego da se pronađe način da svi budu mobilisani kako bi se na adekvatan način tretirala ova pitanja.

On je najavio da će biti podrška svaki put kada entitetske strukture budu zahtijevale od zajedničkog nivoa vlasti u BiH donošenje zaštitnih mjera, ako će to značiti podršku proizvođljčima u oblasti preradarstva.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da podaci pokazuju da je peradarstvo u ekspanziji, te da proizvodnja pilećeg mesa svake godine bilježi rast.

Minić je istakao da je u ovoj godini planiramo da bude uloženo više od tri miliona KM u ovaj sektor, kroz razne vrste podrške, te očekuje da ćemo povećanje biti veće od 100 odsto u nominalnom iznosu u odnosu na proteklu godinu.

“Ako znamo da nam je proizvodnja ovog mesa dovoljna za domaće tržište, ali i da se izveze na druga tržišta, jasno govori potencijal koji imamo u ovoj oblasti”, rekao je Minić.

Predsjednik organizacijskog odbora Međunarodnog kongresa preradarstva Edin Jabandžić rekao je da je cilj Kongresa da se predstave potencijali koje BiH ima u oblasti preradarstva.

“Potencijali su veliki, ali često parcijalno predstavljeni, te nisu davali cjelokupnu sliku svega onoga što se na našim prostorima proizvodi i pušta na tržište”, rekao je Jabandžić.

On je naveo da je cilj Kongresa da se na jednom mjestu nađu predstavnici entitetskih i vlasti na nivou BiH, peradari, farmeri, te da se sa predstavnicima naučne zajednice naprave smjernice kako djelovati u budućnosti da peradarstvo bude još uspješnije i respektabilnije. (Srna)