RIM – Državni dug Italije je nastavio da raste, skočivši za 17,8 milijardi evra u martu na mjesečnom nivou i dostigao rekordnih 2,79 biliona evra, navedeno je u podacima Centralne banke Italije.
Italija je druga najzaduženija država članica evrozone, poslije Grčke.

Prethodni istorijski maksimum dostignut je u februaru, kada je dug iznosio 2,78 biliona evra.

Banka Italije saopštila je da je porast izazvan povećanjem zahtjeva za zaduživanjem javnog sektora od 31,3 milijarde evra, što je djelimično nadoknađeno smanjenjem likvidnih sredstava Trezora na 29,4 milijarde evra.

“Novi istorijski rekord! Zabrinjavajuće i alarmantno eksponencijalno povećanje s obzirom na porast kamatnih stopa zbog nove restriktivne monetarne politike ECB-a”, rekao je predsjednik Nacionalne unije potrošača Masimilijano Dona.

Prema njegovim riječima, ako bi se državni dug podijelio na italijansko stanovništvo, on bi iznosio 47.405 evra po stanovniku, odnosno 106.446 evra po domaćinstvu.

“Sada planirati smanjenje poreza za sve sa paušalnim porezom znači ili ismijavati Italijane, povratiti ono što dajete sa stopama uz odbitak i naknade ili dovesti zemlju u nevolje”, upozorio je Dona.

On je dodao jedino dobro što vlada može sada da učini jeste da se ograniči na ograničavanje računa za struju i gas.

Rastuće cijene energenata pogoršale su krizu troškova života u Italiji, trećoj najvećoj ekonomiji EU, i podigle nivo javnog duga, koji je između oktobra i decembra 2022. godine iznosio 144 odsto BDP-a, pokazuju najnoviji podaci Evrostata.

Italijanski zvaničnici kritikovali su Evropsku centralnu banku zbog njene monetarne politike, tvrdeći da je povećanje kamatnih stopa u cilju ukroćivanja inflacije izvršilo veći finansijski pritisak na jednu od najzaduženijih zemalja evrozone.

ECB je prošle sedmice ponovo povećala stope na 3,25 odsto u pokušaju da obuzda dvocifrenu inflaciju širom evrozone, podsjeća “Raša tudej”.