SARAJEVO – Na Međunarodnom sajmu namjenske industrije /IDEF/ od 25. do 28. juna u Istanbulu učestvovaće kompanija “Tehnički remont Bratunac” iz Republike Srpske, te još pet preduzeća iz Federacije BiH, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH, koja je i organizator nastupa.
Riječ je o federalnim kompanijama – “Igman” iz Konjica, “Pretis” iz Vogošće, “Binas” iz Bugojna, te “Unis gineks” i “AC juniti” iz Goražda.

Manifestacija u Istanbulu jedan od najznačajnijih svjetskih sajmova namjenske industrije, a održava se svake dvije godine, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Na sastanku članova Grupacije namjenske proizvodnje Spoljnotrgovinske komore, konstatovano je da ova grana privrede bilježi kontinuiran rast, te da su vodeća tržišta SAD sa 23 odsto od ukupnog izvoza, Saudijska Arabija 17 odsto, Turska 13 odsto i Srbija šest odsto.

Na sastanku ove grupacije razgovarano je o realizaciji inicijative za saradnju sa Vojnim dijelom Misije BiH za NATO, te intenziviranju poslovne saradnje sa SAD. (Srna)