Privreda Norveške smanjila se u aprilu, pritisnuta slabijom potrošnjom, saopštio je statistički ured. Kada se isključi proizvodnja nafte i gasa, norveški BDP pao je u aprilu za 0.4 posto u odnosu na mart, kada je prema revidiranim podacima bio porastao za 0.2 posto.

Podaci pokazuju pad aktivnosti i kada se uključi energetski sektor, i to za 0.3 posto u odnosu na mart kada je bilježio isti postotni rast.

Potrošnja domaćinstava i neprofitnih organizacija smanjila se za 1.8 posto, izvijestili su statističari, izdvojivši ipak oštar pad potrošnje dobara.

‘Potrošnja dobara već se dugo kontinuirano smanjuje, ali u aprilu je pala za neuobičajeno snažnih 3.3 posto”, rekao je direktor statističkog ureda Pål Sletten.

Bruto investicije u fiksni kapital potonule su za 4.2 posto, a izvoz za 1.2 posto. Primjetno je pao i uvoz, za 2.4 posto u odnosu na mart.

Dodana vrijednost u uslužnim djelatnostima, uključujući usluge stanovanja, pala je za 0.5 posto, najvećim dijelom odražavajući pad u sektoru poslovanja s nekretninama. Smanjena je i u industriji i u rudarstvu, za 0.1 posto u odnosu na mart.

U prvom tromjesečju norveški BDP realno je porastao za 0.2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada se isključi energetski sektor. Na kraju 2022. uvećan je za 0.8 posto, pokazuju podaci statističkog ureda. (Index)