LONDON – Centralna banka BiH osvojila je prestižnu godišnju nagradu medijske agencije “Central banking” u kategoriji transparentnost, koja je na svečanosti u Londonu uručena guverneru Senadu Softiću.
“U složenom institucionalnom uređenju u BiH, Centralna banka ima dodatnu odgovornost da još više radi na obezbjeđivanju monetarne stabilnosti i služi kao primjer jake, transparentne, pouzdane institucije, koja uživa puno povjerenje svih građana”, rekao je Softić.

On je zahvalio “Central bankingu” što je prepoznao napore Centralne banke BiH i nagradio trud, saopšteno je iz Centralne banke.

“Uvjeravamo vas da ćemo i ubuduće nastaviti jačati svoje kapacitete u interesu naše privrede i građana”, kaže Softić.

Centralna banka BiH nagrađena za jačanje integriteta i uvođenje etičke linije kao nezavisnog antikorupcionog alata, kao i za jačanje komunikacije sa javnošću, što je rijetka praksa među institucijama javnog sektora, navedeno je u saopštenju.

Ova prestižna nagrada se dodjeljuje u 26 kategorija, 13 za centralne banke i 13 za učesnike na finansijskom tržištu.

Dodjelu nagrada organizuje “Central banking”, agencija koja je osnovana 1990. godine sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Ova agencija izdaje “Central banking žurnal”, brojnu stručnu literaturu, dodjeljuje prestižne godišnje nagrade “Central banking avards” i domaćin je stručnih i edukativnih skupova i konferencija za centralne bankare i predstavnike drugih finansijskih institucija.

“Central banking” pokriva operacije centralnih banaka i finansijskih regulatora u više od 120 zemalja.