SARAJEVO – Poslovni portal Indikator.ba danas je u Sarajevu uručio priznanja  akterima najboljih poslovnih poteza u 2022. godini, na prigodnoj svečanosti u Privrednoj komori Federacije BiH, koja je partner tog izbora.

Plakete za Najbolji poslovni potez u BiH dodijeljene su kompaniji GS-Tvornica mašina Travnik d.o.o. Travnik za gradnju prve fabrike u Opštini Prozor-Rama nakon 40 godina i firmi Crvena jabuka market d.o.o. Jajce za otvaranje Gastro marketa u centru Sarajeva.

Plakete za najbolji potez u finansijskom sektoru BiH dobili su Agencija za bankarstvo Federacije BiH i Agencija za bankarstvo Republike Srpske za restrukturiranje podružnica Sberbank u BiH i sprečavanje odliva štednje iz banaka, kao i BBI Banka za najveću investiciju u mrežu bankomata i Partner MKF za doprinos ekološkom i održivom finansiranju.

Plaketu za najbolji potez lokalnih administracija dobio je Grad Živinice, a dodijeljena je  postuhumno preminulom gradonačelniku Samiru Kamenjakoviću za doprinos stvaranju povoljnog poslovnog okruženja i otvaranju više fabrika u ovoj lokalnoj zajednici

Plakete za Najbolji potez u turizmu Zima 2022/23 uručene su predstavnicima Javor ski-centar Srebrenica za otvaranje prvog skijališta u ovoj opštini i Sarajevo-šumama i Udruženju inženjera i tehničara šumarstva FBiH za uspješnu organizaciju evropskog takmičenja radnika u šumarstvu u nordijskim disciplinama na Igmanu.

Iako su 2022. godinu karakterisali otežani uslovi poslovanja zbog inflacije, rasta cijena i generalno povećanja troškova, kako je rekao urednik portala Indikator.ba Borivoje Simić, pravih poslovnih odluka nije manjkalo.

– Bh. privreda pokazuje otpornost na vanjske šokove, a snaga domaćeg biznisa sve više dolazi do izražaja. U tom smislu zabilježili smo više hrabrih poslovnih odluka i ulazaka u nove investicije, a što se naročito osjetilo u sektoru metalske industrije, energetike, poslovanju nekretninama i turizmu – istakao je Simić.

PKFBiH dugogodišnji je partner portala Indikator.ba, a njihove analize, prijedlozi i sugestije korisni su za sve privrednike.

– Svako priznanje koje dodjele ima iza sebe veliku i važnu pozitivnu priču, a takvih priča nedostaje ovom društvu. Svaki poslovni potez treba nekome da bude signal, uputa, ideja da vidi kako je u BiH moguća njihova realizacija – rekao je potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić.

Koordinator projekta Hajdar Arifagić je rekao da Indikator.ba najbolje poteze bira na osnovu kriterija utvrđenih u Pravilniku o dodjeli priznanja a uz stručnu pomoć konsultanata, te da se odluka o najboljim potezima menadžera kompanija i drugih aktera donosi na osnovu analiza informacija koje se svakodnevno prikupljaju iz različitih izvora. (Fena)