LAJPCIG  – Radnici “Amazonovih” skladišta u gradu Lajpcigu na istoku NJemačke stupili su danas u dvodnevni štrajk sa zahtjevom da dobiju veće plate, saopštio je sindikat javnog sektora “Verdi”.

Radnici žele kolektivni ugovor o radu koji uključuje povećanje plata za dva i po evra po satu za period od 12 mjeseci, povećanje plata za početnike od 250 evra i da ugovor o radu bude obavezujući za kompaniju.

Roni Štrajh, predstavnik sindikata koji je pozvao na štrajk, opisao je ponudu “Amazona” o povećanju plata za tri odsto u prvoj godini sporazuma kao “šamar u lice”.

“Amazon” je saopštio da ne vidi nikakav uticaj štrajkova na svoje poslovanje, dodajući da svojim zaposlenima obezbjeđuje “neka od najnaprednijih radnih mjesta te vrste u svijetu, sa konkurentnom platom, procesima i sistemima da bi se osiguralo njihovo blagostanje i bezbjednost”.

“Preračunata početna plata u Njemačkoj je 13 evra bruto po satu, pa naviše /u Lajpcigu 13,43 evra/, uključujući bonuse”, saopštila je najveća svjetska onlajn trgovina.(Agencije)