BEOGRAD – Narodna banka Srbije upozorila je građane da obrate pažnju ako dobiju SMS poruke sa nepoznatih brojeva telefona, u kojima se od njih zahtijeva da preko sajta i linka izvrše neka plaćanja platnom karticom, jer se radi o takozvanoj “fišing” prevari.

“Ako dobijete poruku sa nepoznatog broja telefona u kojem vam se dostavlja link kojem treba da pristupite, budite oprezni, verovatno je u pitanju fišing”, ističe se u saopštenju ove banke.

U takvim porukama se obično daje link korisniku da izvrši neka plaćanja /poštarina ili pretplata i slično/ preko sajta za koji se daje link u toj SMS poruci, koji vizuelno podsjeća na originalne sajtove kredibilnih kompanija, ali zapravo se radi o lažnim internet stranicama koje su pod kontrolom kriminalaca.

U saopštenju Narodne banke navodi se da je u posljednje vrijeme u pitanju pozivni broj +33, u kojima se pošiljalac predstavlja kao pružalac određenih usluga kao što su Netfliks, Pošta Srbije, DHL i slično.

Kada korisnici dobiju SMS poruku sa nepoznatog broja /gdje je vidljiv broj telefona umjesto naziva pošiljaoca, dok se naziv pošiljaoca nalazi u samoj poruci/, od pošiljaoca koji tvrdi da je banka, kablovski ili internet provajder ili uopšte pružalac usluga, koji od korisnika zahtijeva da nešto uradi /da pristupi nekom sajtu putem linka koji se šalje u toj poruci/, postoji visok stepen vjerovatnoće da se radi o fišing prevari.

Korisnici moraju da znaju da to što je kartica blokirana nakon što su njihovom karticom izvršene transakcije kupovine određenih proizvoda od strane kriminalaca, i to što su ta sredstva još uvek “samo rezervisana”, ne znači da se ona mogu “zaustaviti” odnosno vratiti korisniku. (Srna)