FRANKFURT – Predsjednik Evropske Centralne banke Kristin Lagard upozorila je danas da inflacija zadržava rast ekonomije i naglasila je da banka namjerava da kamatne stope održi dovoljno visokim da se to spriječi.
Lagardova je priznala da je inflacija smanjena u odnosu na prošlogodišnje rekorde, dok su u padu i cijene struje. Banka je brzo povećala kamatne stope, što je označavalo borbu protiv rasta cijena poskupljenjima za potrošače, a firme su morale da pozajmljuju i troše više sredstava.

“Primijetan je pad stope inflacije pošto su umanjeni potresi koji su prvobitno i doveli do rasta, a potezi naše monetarne politike preneseni su na ekonomiju. Međutim, prolazak kroz ove potrese i dalje traje, što usporava pad inflacije, a taj proces je sve uporniji”, naglasila je Lagardova u svom govoru na početku konferencije u Sinatri u Portugaliji.

Inflacija u evrozoni bila je 6,1 odsto u maju i u padu sa najvišeg iznosa od 10,6 odsto, koliko je bilo u oktobru prošle godine usljed pada cijene energenata.

Međutim, inflacija je daleko iznad cilja od dva odsto, procenta koji se smatra najboljim za privredu.

Visoke kamatne stope mogu da oslabe ekonomiju i povećaju rizik od recesije. Uprkos tome, očekuje se da će banka narednog mjeseca ponovo povećati kamatne stope za četvrtinu postotka. (Srna)