BANJALUKA – U Republici Srpskoj zabranjeno je organizovanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, rada stočnih pijaca, u trajanju do 30 dana, uz redovno praćenje epizootiološke situacije, zaključeno je na sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Udruženja uzgajivača svinja.

Na sastanku u Banjaluci rečeno je da će biti upućena dodatna naredba lokalnim kriznim centrima u svim opštinama i gradovima o pojačanoj kontroli prometa svinja na području Srpske, a koji u ovom trenutku imaju status slobodnih od afričke kuge svinja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kada je riječ o naknadi štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i za mjere asanacije terena, ona će biti vršena u skladu sa donesenim aktima Vlade Srpske, dok će resorno ministarstvo u skladu s tim donositi rješenja o isplati sredstava.

“Javnost će o svim narednim koracima biti blagovremeno obaviještena”, naveli su iz resornog ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je dosad aprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na 23 imanja na području Bijeljine, a potvrđeno je i jedno žarište u opštini Šamac, gdje je riječ o individualnom gazdinstvu, ekstenzivnog uzgoja.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da su na tom planu opština Šamac i druge lokalne zajednice u Srpskoj dobile informacije sa instrukcijama o daljem postupanju.

U vezi s tim zadatak lokalne samouprave jeste da formira lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja, dužan da obezbijedi sprovođenje svih naloženih mjera.

Potrebno je obezbijediti lokaciju za neškodljivo uklanjanje uginulih i eutanaziranih životinja sa zaraženog imanja u saradnji sa veterinarskom organizacijom i izvršiti eutanaziju svinja i sprovesti mjere asanacije zaraženog imanja, kao i sprovesti zabranu kretanja životinja u zaraženom i ugroženom krugu, kao i pojačanu kontrolu sprovođenja i nadzora nad svim naloženim mjerama, naveli su iz resornog ministarstva. (Srna)