TOKIO – Koeficijent dostupnosti poslova u Japanu u maju je pao za 0,01 poen u odnosu na prethodni mjesec na 1,31, što je prvi pad u dva mjeseca, pošto su tekuće visoke cijene materijala i računi za komunalije opteretili aktivnosti zapošljavanja u nekim sektorima, pokazali su vladini podaci u petak.

Stopa nezaposlenosti u zemlji je u međuvremenu ostala nepromijenjena i iznosi 2,6 odsto u maju, prenosi agencija Kjodo.

Najnoviji odnos broja zaposlenih i kandidata znači da je bilo 131 otvoreno radno mjesto na svakih 100 nezaposlenih. Ponude za zapošljavanje su pale u sektoru proizvodnje i građevinarstva u odnosu na godinu ranije, za 5,4 odsto, odnosno 0,8 odsto.

“Iako se kompanije suočavaju sa nedostatkom radne snage, rastuće cijene materijala i troškovi radne snage su izvršili pritisak na njihove zarade, što ih je navelo da odustanu od zapošljavanja”, rekao je zvaničnik Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja.

Među sektorima koji su povećali ponudu poslova, smještaj i ishrana zabilježili su najveći rast od 13,5 odsto zbog oporavka potražnje za hranom i putovanjima, nakon smanjene zabrinutosti zbog koronavirusa i povećanja posjetilaca u Japanu.

Prošlog mjeseca, japanska vlada je svrstala COVID-19 u istu kategoriju kao sezonski grip i značajno ublažila medicinske protivmjere, što je velika promjena pristupa nakon tri godine suočavanja sa bolešću. Broj otvorenih poslova smanjen je za 0,7 odsto u maju u odnosu na prethodni mjesec, dok je broj onih koji traže posao porastao za 0,1 odsto, saopštilo je ministarstvo rada.

Podaci o nezaposlenosti koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i komunikacija pokazuju da je stopa nezaposlenosti iznosila 2,7 odsto, kao i prethodnog mjeseca.