ZAGREB – U Hrvatskoj je danas stupio na snagu novi zakon o trgovini prema kojem trgovine mogu raditi samo 16 nedjelja u godini.

Odluke pojedinih trgovina i trgovačkih lanaca vrlo su različite. U Zagrebu i centralnom dijelu zemlje ljeti će uglavnom biti zatvoreni, ali otvoreni na obali.

Prema novom zakonu, trgovci u Hrvatskoj sami određuju kada će otvoriti svoje trgovine. Za ovu godinu 16 dopuštenih radnih nedjelja neće se računati u radne nedjelje prije stupanja na snagu zakona, pa će se moći rasporediti na šest mjeseci, a sljedeće će se godine morati rasporediti na 12 mjeseci. Trgovci su se stoga morali odlučiti za 16 radnih nedjelja od 27 ove godine.

Iz Konzuma su odluku o radnim nedjeljama donijeli “s obzirom na potrebe turističke sezone, praznike, događanja na mikrolokacijama i druge bitne faktore”. Na ulazima trgovina izvijesili su popise nedjelja kada će njihove trgovine biti otvorene. Slično su postupili i u drugim trgovačkim lancima.

Sve Kauflandove trgovine radiće svake nedjelje u julu i augustu.

Zbog ograničenja radne nedjelje trgovački lanci najavljuju otkaze. Prema nekim procjenama, najviše su pogođeni penzioneri koji rade kao pomoćni radnici u trgovinama. U većim trgovačkim lancima zaposleno ih je oko 4500, što je 17 posto svih zaposlenih penzionera.

Iz Supernove, koja ima 16 trgovačkih centara u deset gradova u Hrvatskoj, objasnili su da su pripremili tačan raspored radnih i neradnih nedjelja do kraja godine.

Trgovački centri Supernova ljeti će imati nekoliko radnih nedjelja na obali, a u jesen i zimi radiće više puta nedjeljom u centralnom dijelu zemlje. Osim toga, svi će centri imati radnu nedjelju u mjesecima važnijih praznika i na početku školske godine, saopštili su takođe.
Na primjer, Supernova Garden Mall u Zagrebu biće zatvoren cijelo ljeto osim zadnje nedjelje u avgustu. Biće otvoren tri nedjelje u septembru i oktobru te svake nedjelje u novembru i decembru.

Supernova u Zadru radiće svake nedjelje u julu i avgustu te dvije nedjelje u  septembru. U oktobru će nedjeljom biti zatvoren, u novembru će raditi samo jednu nedjelju, a u decembru će raditi cijeli dan.

Trgovački centar Z u Zagrebu, pak, radiće svake nedjelje u godini, a pojedine trgovine unutar njega radit će različite nedjelje.

“Vrata našeg centra bit će otvorena svake nedjelje, s obzirom da Z centar ima mnoštvo atraktivnih sadržaja iz segmenta zabave, ugostiteljstva i usluga za koje ne vrijede ograničenja”, saopštili su iz zagrebačkog trgovačkog centra portalu Hrvatske televizije N1.

U zagrebačkom trgovačkom centru Arena za N1 su objasnili da će se za rad nedjeljom fokusirati na kraj godine, dok će Avenue Mall biti zatvoren od 1. jula do kraja augusta. Radit ćemo prve tri nedjelje u septembru, prve četiri u oktobru te sve nedjelje unovembru i decembru, najavili su.

City Center One East u Zagrebu radiće po jednom rasporedu, City Center One West po drugom, a radiće iste nedjelje u najprometnijim mjesecima, odnosno svake nedjelje u novembru i decembru, piše N1.

Zakon o trgovini predviđa izuzetke. Nedjeljom mogu biti otvorene trgovine na željezničkim i autobusnim stanicama te u zračnim lukama, lukama, brodovima, benzinskim pumpama, bolnicama, hotelima i kulturnim objektima. Tržnice će takođe biti među izuzecima.