SARAJEVO – Hrvatska, Bugarska i Bosna i Hercegovina zabilježile su najveći godišnji pad udjela loših kredita (NPL) od 17 zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE) u 2022., pokazuje NPL Monitor koji je objavila Bečka inicijativa.

U Hrvatskoj je pad NPL-a bio za 1,4 postotna boda na 4,3 posto, u Bugarskoj je pad bio za 1,3 postotna boda na 4,6 posto, dok je pad u Bosni i Hercegovini za 1,2 postotna boda na  4,5 posto.

Bosna i Hercegovina je doskora bila zemlja sa najvećim udjelom problematičnih kredita u regiji, ali je uspjela napraviti napredak. “Palicu” na začelju prepustila je Crnoj Gori  koja ima omjer 6,3 posto, a od naše zemlje lošiji omjer, 4,8 posto, ima i Albanija.

Najmanji koeficijent “loših” kredita od zemalja regije ima Slovenija 1,8 posto. Srbija  i Sjeverna Makedonija su u sredini sa udjelima od 3,0 posto, odnosno 2,8 posto.

U prosjeku, omjeri problematičnih kredita u regiji smanjili su se na 2,3% na kraju 2022., oko 0,4 postotna boda manje u usporedbi s prethodnom godinom, prema nalazima Bečke inicijative.

Obim problematičnih kredita u CESEE pao je 10% na 27,4 milijarde eura (29,8 miliona dolara) u 2022. Prosječni omjer pokrivenosti problematičnim kreditima u regiji povećao se za 1,8 postotnih bodova na 65,2% između decembra 2021. i decembra 2022.

Među zemljama Jugoistočne Europe, pad koeficijenta problematičnih kredita u relativnom smislu bio je najznačajniji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, gdje su pali za 20,8% odnosno 19,1%.

Kosovo i Crna Gora bile su jedine zemlje Jugoistočne Europe u kojima su se količine problematičnih kredita povećale tokom 2022. godine, za 4,4% odnosno 0,8%.

Bečka inicijativa je okvir za očuvanje finansijske stabilnosti Europe u nastajanju koji su suosnivali EBRD, EIB, Europska komisija, MMF i Svjetska banka. Pokrenuta je na vrhuncu prvog vala globalne finansijske krize u januaru 2009. Inicijativa okuplja sve relevantne dionike javnog i privatnog sektora prekograničnih banaka sa sjedištem u EU, aktivnih u Evropi u nastajanju, koje posjeduju velik dio bankarskog poslovanja sektora u regiji. (Indikator.ba)