Uskoro se na području Lekenika u Hrvatskoj, u Sisačko-moslavačkoj županiji, očekuje početak izgradnje jedne od najmodernijih farmi pilića u Europi. Investitor je Petrinja Chicken Company na čijem je čelu Andrii Matiukha, 50-godišnji Ukrajinac s hrvatskom adresom prebivališta, piše Večernji list.

– Kada sam bio na odmoru u Hrvatskoj prije deset godina, odlučio sam da je Hrvatska mjesto gdje želim početi ulagati. To je prekrasna zemlja i nemoguće je ne zaljubiti se u nju kada je posjetite, jer nije puno drugačija iz Ukrajine, rekao jeon.

Inače, Matiukha je vlasnik kladionice FavBet, kasina, a sada ulazi i u peradarski biznis.

– Već duže vrijeme planiram realizaciju projekta u realnom sektoru ekonomije, čija je najstabilnija grana upravo poljoprivreda. Mislim da su procesi koji se trenutno odvijaju u ovoj grani izuzetno zanimljivi. Cijeli svijet se okreće zdravijoj prehrani, a poljoprivreda ponovno doživljava svoj procvat. Savremeno peradarstvo danas podrazumijeva istraživanje, a time i kontinuirani razvoj procesa kojima krajnji proizvod zadovoljava sve potrebe današnjih kupaca. Inovativnost i tehnološki napredak u ovoj industriji trenutno su u punom zamahu i to me privuklo.

Petrinja Chicken Company je s realizacijom projekta započela 2019. godine, no zbog pandemije COVID-19 projekt je bio u zastoju do 2021.
– Napominjem da ukupna vrijednost projekta iznosi više od 500 miliona eura, s kapacitetom 150 hiljada tona pilića brojlera godišnje te velikim brojem radnih mjesta, kazao je .Matiukha i dodao da će  proizvodnja biti “from farm to fork“, što uključuje i preradu mesa peradi u gotove proizvode.

Ukrajinski investitor trenutno je u aktivnoj fazi projektiranja i ishođenja dozvola.

– Imamo iskusni tim od 50 stručnjaka koji rade na projektu. Planiramo započeti s izgradnjom u prvom kvartalu iduće godine, a puštanje u pogon očekujemo krajem 2025. godine, najavio je Matiukha i dodao da očekuje prihode na nivou većem od 200 miliona evra godišnje.