Povoljna hidrološka situacija usljed obiljnih kiša koje su obilježile proljeće izuzetno je pogodovala elektroprivredama, koje izvještavaju o rekordima u proizvodnji električne enegije.  Optimistične vijesti saopštila su neka od društava iz sastava holdinga Eelektroprivreda Republike Srpske.

Tako su iz Hidroelektrana na Vrbasu  naveli da je godišnji plan proizvodnje od 274 miliona gigavat časova  već ostvaren za 72 posto, na osnovu toga se očekuje da će biti rekordna proizvodnja električne energije do kraja godine.

Osim povoljnih hidroloških prilika, kako navode, na ruku im je išla i dobra pogonska spremost postrojenja u Hidroelektrani Bočac 1 i 2.

U Hidroelektranama Višegrad takođe ne kriju zadovoljstvo jer su zahvaljujući dobroj hidrologiji  u prvoj polovini godine proizveli 820 od ukupnih 910 GWh, koliko je planirana proizvodnja električne energije za ovu godinu.

– Za prvih pet i po mjeseci smo proizveli koliko 2020 za cijelu godinu. Sve je to zahvaljujući jako dobroj hidrologiji, koja je primjetna ove godine i svakako jako dobroj pogonskoj spremnosti HE na Drini i samog objekta, koja može da isprati svu tu proizvodnju, odnosno da nemamo gubitaka u smislu prosipanja vode, kazao je Darko Andrić, izvršni direktor za proizvodnju i upravljanje HE Višegrad.

Kako najjeftiniji kilovat u sistemu Elektroprivrede RS dolazi iz Višegrada, velika količina proizvodnje rezultiraće i višemilionskim dobitkom. (Indikator)