BEČ – Brojni nezaposleni Austrijanci, prijavljeni na austrijskom Državnom zavodu za zapošljavanje (AMS), u dilemi su hoće li ovoga ljeta moći otići na more ili posjetiti porodicu u inostranstvu, javljaju tamošnji mediji.

– Mogu, ali se tada moraju odjaviti s AMS-a. Zakon o osiguranju za slučaj nezaposlenosti propisuje da moraju ostati u zemlji, a kako nemamo mora, možete ići na Nežidersko jezero, ali ne na more. Naravno, mogu podnijeti zahtjev za godišnji odmor, ali za to vrijeme ne mogu primati naknadu za nezaposlene – objasnio je šef AMS-a Johannes Kopf u razgovoru za austrijski dnevnik “Hoyt”.

Kako se ističe, među ovim ljudima je i veliki broj onih iz zemalja bivše Jugoslavije koji su navikli većinu svojih slobodnih dana provoditi u matičnim zemljama. Ovaj put vjerojatno će ih biti manje jer godišnji odmori u inostranstvu više neće biti na teret države.

Prema tim novinama, do kraja juna ove godine u Austriji su 307.732 osobe prijavljene u AMS kao nezaposlene. Od toga je 239.301 nezaposleno, a 68.431 na školovanju. Nedavno je došlo do izmjena u pravilniku, što mnogim nezaposlenima ne odgovara, a to je da ova služba može osobe prijavljene u bazi podataka slati na rad u drugu austrijsku pokrajinu, ako ima slobodnih mjesta za taj obrazovni profil. Austrija ima devet saveznih država, od kojih su neke međusobno udaljene više od 500 kilometara.

Kako je istaknuo Kopf, to se odnosi samo na ljude o kojima se nema tko brinuti.

– To znači da nemaju djece ni rodbine o kojoj bi se brinuli – objasnio je šef AMS-a. Napomenuo je da oni koji se zbog posla moraju preseliti u drugu pokrajinu moraju dobiti određeni stambeni prostor. (Seebiz)