BERLIN – Njemačka je više od četvrtine uvezenog voća i povrća kupila od Španije, a ta je zemlja i dalje najvažniji inostrani dobavljač domaćeg tržišta.
Prema podacima Saveznog ureda za statistiku od ponedjeljka, 26 posto voća i povrća uvezenog u Njemačku dolazi iz Španije, 16 posto iz Nizozemske i devet posto iz Italije. Njemačka je 2022. ukupno uvezla više od 6,2 miliona tona voća i nešto manje od 4,9 miliona tona povrća.

Njemački izvoz zaostaje za uvozom, pokazuju statistike. Naime, uvoz povrća premašio je izvoz za oko dva miliona tona, a voća za čak 5,4 milijuna.

Istovremeno, Španija je pokrivala 79 posto njemačkog uvoza narandži, polovinu uvoza lubenica, 72 posto limuna te dvije trećine nektarina i breskvi.

Italija je primarni izvor grožđa s 33 posto, špinata s 53 posto, brokule sa 76 posto i kopra s 87 posto njemačkog uvoza.

Talijanski voćari takođe prednjače u uvozu jabuka u Njemačku, no domaća proizvodnja znatno je veća. Njemački poljoprivrednici takođe uzgajaju velike količine mrkve, luka i kupusa. (Seebiz)