REDMOND – Američki računarski div Microsoft povećao je dobit u drugom kvartalu ove godine, ali nedovoljno da zadovolji analitičare Wall Streeta. Dionice kompanije tako su pojeftinile nakon objave poslovnog izvještaja.

Tromjesečna dobit Microsofta iznosila je 20,1 milijardu dolara, ili 2,69 dolara po dionici, što je 20 posto više nego godinu prije.

Prihodi su u tom periodu porasli 8,3 posto na 56,2 milijarde dolara, nadmašivši očekivanja.

Dionice Microsofta porasle su za 1,70 posto do kraja redovnog trgovanja u utorak, a pale su za 3,76 posto na 337,80 dolara nakon objave rezultata u produženom trgovanju.

Iako je cijena dionice pala, proizvođač operativnog sustava Windows, s tržišnom kapitalizacijom od 2,6 triliona dolara, i dalje je druga najvrjednija kompanija na svijetu, iza Applea.

Poslovanje je u prošlom tromjesečju ponovno podstaknuto oblakom, koji se uveliko oslanja na vještačku inteligenciju i sada čini više od polovine Microsoftove prodaje.

Prodaja u oblaku porasla je 21 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je neznatno manje u odnosu na rast od 22 posto u prethodnom kvartalu.

“Svaki kupac s kojim razgovaram pita ne samo kako, nego koliko brzo može koristiti AI sljedeće generacije za rješavanje najvećih prilika i izazova s kojima se suočavaju, i da to čine sigurno i odgovorno”, rekao je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella.

Tokom konferencijskog poziva za predstavljanje rezultata, finansijska direktorica Amy Hood naznačila je da uprava očekuje rast Azure cloud podružnice od 25% do 26% u tekućem tromjesečju, isključujući učinke tečaja.

Microsoft planira ugraditi generativnu vještačku inteligenciju u većinu svojih proizvoda, softvera i aplikacija.

Sredinom  jula objavila je da će Copilot, virtualni pomoćnik pokretan vještačkom inteligencijom koji dolazi s softverskim paketom Microsoft 365, koštati 30 USD mjesečno, više od trenutnih ulaznih cijena.

U jnunu je Amy Hood izjavila da će sljedeća generacija vještačke inteligencije na kraju doprinijeti prihodima kompanije s 10 milijardi dolara godišnje. (Seebiz)