GETEBURG – Zahvaljujući klimatskim promjenama koje omogućavaju topliju i dužu sezonu rasta i sa novim sortama grožđa prilagođenim podneblju juga Švedske, u toj zemlji se polako razvija proizvodnja vina.
Do 2022. godine, vinarija Kulabergs je ostvarila godišnju proizvodnju od preko 30.000 boca uglavnom nagrađivanih bijelih vina koja se mogu naći u vrhunskim restoranima od Evrope preko Hong Konga do Japana.
“Dok vinogradi pate u zemljama tradicionalnim proizvođačima vina mi napredujemo”, kaže Feliks Arberg, enolog i vinar koji se, nakon što je sticao iskustva u vinogradima širom svijeta, vratio u Švedsku 2017. godine i otvorio vinariju Kulabergs.
Klimatske promjene mogu da učine da područja koja su nekada bila idealna za određeno grožđe danas postanu izazov za proizvođače. Ekstremne toplote čine da grožđe brže sazrijeva, što dovodi ili do ranije berbe koja umanjuje kvalitet, ili do jačih, manje uravnoteženih vina koja predugo sazrijevaju.