BERLIN – Njemačka radi na aktiviranju novih investicija paketom poreskih olakšica od više milijardi evra kao odgovor na ekonomske izazove, izjavio je ministar ekonomije Robert Habek na početku dvodnevnog radnog sastanka Vlade.

Habek je rekao da zakon o šansama za rast treba usvojiti što prije “jer je okruženje izazovno” i ukazao na probleme visokih kamatnih stopa, slabog izvoza i poteškoća u održavanju globalne konkurentnosti.

“Sada treba da pošaljemo signale da se isplati ulagati u ovu zemlju”, dodao je Habek.

Vladajuća koalicija usaglasila je paket poreskih olakšica u korporativnom sektoru od sedam milijardi evra koji je osmišljen tako da oslabljenoj ekonomiji pruži ono što je kancelar Olaf Šolc nazvao “velikim podsticajem”.

Prema nacrtu zakona u koji je Rojters imao uvid, paket je dogovoren na period od četiri godine.

U prvoj godini to će prouzrokovati manjak poreskih prihoda od 2,6 milijardi evra za Saveznu vladu, 2,5 milijardi evra za pokrajine i 1,9 milijardi evra za opštine.

Očekuje se da će subvencije u Njemačkoj porasti na ukupno 67,1 milijardu evra u narednoj godini da bi podstakle tranziciju ka zelenijoj ekonomiji, u odnosu na 37,9 milijardi evra u 2021, navodi se u dokumentu Vlade u koji je Rojters takođe imao uvid. (Agencije)