BEOGRAD – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije demantovalo je navode sa društvenih mreža da je Srbiji zabranjen izvoz voća u EU, navodeći da je iz ove zemlje samo u avgustu ka zemljama Unije izvezeno oko osam tona voća i povrća.

“Samo u avgustu ove godine Srbija je izvezla ka zemljama EU 692 pošiljke, odnosno blizu 8.000 tona voća i povrća, od čega su tri pošiljke vraćene”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva napominju da istovremeno i Srbija, kao i svi, radi uzorkovanje na graničnim prelazima.

“Samo u toku ove godine od 9.000 pošiljki, koje su došle na granicu Srbije, vratili smo zbog neusaglašenosti 37 pošiljki”, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

U resornom ministarstvu napominju da sve zemlje pokušavaju da zaštite svoje tržište i obezbijede da koriste bezbjedne proizvode.

“Kada govorimo o notifikacijama – one nisu najava zabrane ili automatske zabrane izvoza i uvoza, već znače podizanje nivoa kontrole odnosno, upozorenje za zemlju koja dobije notifikaciju da podigne svoj sistem kontrole”, pojasnili su iz Ministarstva poljoprivede Srbije. (Srna)