TOKIO – Japan je poručio Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) da je potpuno neprihvatljivo to što je Kina zabranila uvoz svih japanskih morskih plodova nakon što je počelo ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz oštećene nuklearne elektrane “Fukušima”, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova.

Japan je, kao reakciju na kinesko saopštenje upućeno STO 31. avgusta, u kojem obaviještava da je zabranila uvoz japanskih morskih plodova, istakao da će svoje stavove o tome predočiti relevantnim odborima STO i pozvao je Kinu da odmah ukine tu zabranu.

Pojedini japanski zvaničnici nagovijestili su mogućnost podnošenja pritužbi STO zbog kineske zabrane uvoza morskih plodova, prenio je Rojters.

Američki ambasador u Japanu rekao je prošle sedmice da će SAD to podržati. Japansko ministarstvo inostranih poslova navelo je u ponedjeljak u odvojenom saopštenju da je Japan takođe zatražio od Kine da se održe razgovori o zabrani uvoza prema uslovima trgovinskog sporazuma Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).

“Japan se nada da će Kina održati razgovore sa japanskom stranom što je prije moguće i ponovo ispitati svoje mjere u skladu sa svojim obvezama prema sporazumu RCEP”, ističe se u saopštenju.

Japan je prošlog mjeseca počeo da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean na osnovu odobrenja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), a taj proces, kako je najavljeno, trebalo bi traje oko 30 godina.