ROGATICA – U Rogatici je održano predavanje na kojem ukazano na značaj brendiranja rogatičkog krompira, od čega će značajnu korist imati i proizvođači i lokalna zajednica u cjelini.

Predavanje o temi “Tehnologija proizvodnje krompira i kreiranje brenda rogatičkog krompira”, u prisustvu dvadesetak poljoprivrednika, održao je specijalista za krompir Živko Bugarčić, koji je prisutnim proizvođačima govorio o tehnologiji proizvodnje ove poljoprivredne kulture na brdsko-planinskom području kakvo je i rogatičko.

Menadžer Poljoprivrednog klastera “SRP” Željka Pejović rekla je Srni da je predavanje bilo interaktivno i da je Bugarčić, koji je I konsultant holandske kuće “Agriko”, govorio i o značaju brendiranja rogatičkog krompira, od čega će značajne koristi imati i proizvođači i lokalna zajednica u cjelini.

Prema njenim riječima, proizvođači su se interesovali i o preparatima za zaštitu krompira i o mehanizaciji i tehnologiji proizvodnje koja se neprestano mijenja, te je treba pratiti.

“Ovakva predavanja su izuzetno značajna jer edukacija proizvođača treba da bude kontinuirana. Mora se ići u korak sa usavršavanjem tehnologije proizvodnje”, navela je Pejovićeva.

Ona je napomenula da se i preparati za zaštitu poljoprivrednih kultura veoma brzo mijenjaju, pa neki izlaze iz upotrebe, a dolaze novi.

Predavanje je održano u okviru EU4Agri projekta “Podrška uvođenju standarda i sertifikacije u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji”, u organizaciji rogatičke zadruge Agroplan.

Predavanje je održano u saradnji sa opštinom Rogatica, Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Poljoprivrednim klasterom “SRP”.