BEOGRAD – Kineska kompanija “Ziđin majning” ulaže još 3,8 milijardi dolara u Srbiju, rekla je ministar rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Ona je u kineskom gradu Sjamenu potpisala dva memoranduma o razumijevanju sa kompanijom “Ziđin majning” o nastavku ulaganja te kompanije u Srbiji.

Potpisani su memorandum o razvoju Donje zone rudnika Čukaru Peki kojim je “Ziđin majning” potvrdio namjeru da investira dodatnih 3,8 milijardi dolara u Srbiji i memorandum o razvoju projekta solarne elektrane od 300 megavata za potrebe kompanije.

“Zahvaljujući današnjem memorandumu koji podrazumeva 3,8 milijardi dolara novih investicija Srbija će se svrstati među najveće evropske proizvođače bakra i vodeće proizvođače zlata, ali i stvoriti mogućnost za dodatne investicije uz obavezu primene najviših standarda životne sredine”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, investicija “Ziđin majninga” u solarnu elektranu vrijednu 200 miliona dolara omogućiće sinergiju obnovljivih izvora energije i rudarstva, kao i bolju zaštitu životne sredine, jer će se smanjiti upotreba energije iz uglja i fosilnih goriva, prenijeli su beogradski mediji.

Potpredsjednik Vlade Srbije Maja Gojković, koja predvodi državnu delegaciju na 23. Međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT, u Sjamenu je otvorila Investicioni forum “Jedna Kina, jedna Srbija”.

Ona je tom prilikom poručila da Srbija u Sjamenu predstavlja nove projekte u oblasti inovativnih sistema, jer želi da podijeli glavna postignuća ostvarena u prethodnih nekoliko godina posebno u vezi sa novim tehnologijama i u ekonomiji zasnovanoj na znanju.

Gojkovićeva, koja je ministar kulture, istakla je da Srbija ostaje posvećena daljem razvoju ekonomske saradnje sa Kinom i dodatnom jačanju prijateljskih i izuzetno razvijenih bilateralnih veza.

Ona je dodala da ovaj forum potvrđuje važnu ulogu Kine kao ključnog svjetskog aktera u sferi investiranja, da pruža izvanredne mogućnosti domaćoj i inostranoj poslovnoj zajednici da sagleda investiciono okruženje u Kini i brojnim drugim zemljama, kao što je Srbija.