TREBINJE – Hercegovački pčelari će ove sezone, poslije nekoliko uzastopno loših godina, imati rekordne količine meda, jer su svi krajevi u različitim vremenskim intervalima imali dobro medobranje, odnosno pčele su imale dobru pašu.

Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara “Leotar” Trebinje, kaže da su u različitim vremenskim periodima dobro ponijeli i sjeverni i južni krajevi, pa će količine meda konačno biti zadovoljavajuće, dok je kvalitet uvijek nesporan.

“Za ovu godinu možemo reći da je svaki lokalitet, neki više, a neki manje, uspio dati dovoljnu količinu meda i da nadoknadimo sve ove godine koje su bile loše za trebinjske pčelare”, kaže Ninković.

Objašnjavajući da su u južnim dijelovima, prema Popovom polju, u vrijeme kada cvjetaju zanovijet i pelin, bile velike kiše i da pčele nisu mogle sakupljati med, dodaje da se kasnije pojavila medljika i spasila situaciju, a da su sjeverni krajevi takođe dobro ponijeli.

Velike količine meda su uslovile da mu i cijena bude stabilna, od 25 do 30 maraka po kilogramu, što bi možda bilo još i niže da cijenu nije uslovio odnos ponude i potražnje, jer je med izdao u mnogim krajevima regiona.

“Med je izdao u Bosni, pa možemo očekivati da naši pčelari vrlo brzo, možda i do kraja godine, isprazne svoje kante sa medom, jer je već sada evidentna povećana potražnja meda iz Bosne”, dodaje Ninković.

Sreća je, kako tvrdi, da pčelarstvo podrazumijeva veliku ljubav prema ovom poslu, pa se, i pored nekoliko uzastopnih loših medonosnih godina, niko od pčelara nije odlučio da prekine ovaj posao. (Nezavisne)