ZAGREB  – Ministarstvo privrede Hrvatske sazvalo je za sutra hitan sastanak sa velikim trgovcima od kojih će tražiti da vrate cijene za veći dio od 1.300 namirnica koje se nalaze na vladinim stranicama “Kretanje cijena”.

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, na sastanak su pozvani predstavnici najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla do Kauflanda, Interspara, Tomija…

Do ove ideje došlo se u sedmici kada Vlada donosi novi paket mjera pomoći i neizvjesno je hoće li i dalje svi primati jednake subvencije za struju.

Iz Vlade ne daju konkretne informacije što bi se moglo dogoditi trgovcima ako odbiju vladinu ideju, tek govore da imaju “sve instrumente na raspolaganju”.

Prema podacima iz aplikacije “Kretanje cijena”, vidljivo je da je potrošačka korpa od više od 360 proizvoda od kraja prošle godine do danas kod nekih trgovaca, poput Tomija, skuplja za čak 5.8 posto.

U istom razdoblju, korpa je u Konzumu skuplja za 3.67 posto, a u KTC-u za 5.39 posto. Drugi lanci, dodaje se, odbili su da učestvuju u ovoj aplikaciji.

Potpredsjednik vlade i ministar saobraćaja Oleg Butković vrlo je kratko komentarisao sastanak za ograničavanje cijena.

“To će napraviti ministar privrede, ali postoji volja jednog trgovačkog lanca da se to napravi”, poručio je Butković.