BERLIN – Uprkos ograničenjima na uvoz Njemačka očigledno preko Indije još uvozi velike količine nafte iz Rusije, ukazuju podaci njemačkog Saveznog zavoda za statistiku. “Uvoz naftnih derivata iz Indije povećao se u prvih sedam mjeseci, u poređenju s istim periodom prošle godine, za više od 12 puta“, objavio je njemački zavod za statistiku.

S druge strane, Indija je u istom periodu iz Rusije uvezla velike količine sirove nafte, prenosi Hina.

Kad je u pitanju uvoz iz Indije prije svega se radi o derivatima koji služe u proizvodnji dizela ili lož ulja.

Kako navodi Savezni zavod za statistiku, Indija sirovu naftu za proizvodnju ovih derivata, od početka ruskog napada na Ukrajinu, uvozi isključivo iz Rusije.

Njemačka je zbog napada na Ukrajinu obustavila direktni uvoz nafte iz Rusije, a zapadne zemlje su uvele ograničenja na cijene nafte iz Rusije. Nedeljnik “Špigel” je objavio kako, uprkos ovim ograničenjima, Rusija još dobija mnogo više od 60 dolara po barelu nafte, što je gornja cijena koju su odredile zemlje grupe G7 za naftu iz Rusije.

Proteklih sedmica njemački mediji su u više navrata izvještavali o tome kako Rusije uvozom i izvozom preko susjednih zemalja poput Kazahstana zaobilazi ekonomske sankcije Zapada.