ZAGREB – Industrijska proizvodnja u evrozoni i EU primjetno je smanjena u julu, a Hrvatska je grupi zemalja s izrazitijim padom, najvećim od početka pandemije, pokazao je današnji izvještaj Evrostata.

Industrijska proizvodnja u evrozoni i EU smanjena je u julu, prema sezonski prilagođenim podacima, za 1,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec kada je porasla za 0,4 odsto, objavio je evropski statistički ured.

Najviše je pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 2,7 odsto u evrozoni i za 2,4 odsto u EU, znatno snažnije nego u junu.

Izrazitiji pad zabilježen je u sektoru trajnih potrošačkih dobara, za 2,2 odsto u evrozoni i za 1,9 odsto u EU.

Snažno je porasla proizvodnja energije, za 1,6 odsto u evrozoni te za 1,5 odsto u EU, nakon gotovo stagnacije u prethodnom mjesecu.

Među zemljama članicama čijim je podacima Evrostat raspolagao najviše se u julu na mjesečnom nivou smanjila industrijska proizvodnja u Danskoj, za 9,1 odsto.

Slijede Irska i Litvanija s padom proizvodnje za 6,6 odnosno 4,4 odsto.

Blizu je i Hrvatska s padom industrijske proizvodnje u julu, prema sezonski prilagođenim podacima, za 3,9 odsto u odnosu na juni, kada je uvećana za dva odsto, pokazuje tabela Evrostata. Julski pad najveći je od aprila 2020. i početka pandemije, pokazuju ovi podaci.

Gotovo isti odstotni pad zabilježila je u julu i Estonija, za 3,8 odsto.

Najviše je porasla proizvodnja u Švedskoj, za 5,1 odsto, a slijede Malta i Mađarska s rastom proizvodnje od 3,4 odnosno 2,9 odsto. (Srna)