BANJALUKA – Turistička organizacija Republike Srpske učestvovaće na Prvoj turističkoj berzi “Istanbul-Balkan” od sutra do petka, 22. septembra, i predstaviti turističku ponudu Srpske s akcentom na ture za kratke odmore u gradovima.
Saradnik za odnose s javnošću Turističke organizacije Srpske Sanela Šimun rekla je Srni da će na štandu površine 18 metara kvadratnih biti i ponude Turističke organizacije grada Trebinja i Olimpijskog centra “Jahorina”, što je prilika da se njihovi predstavnici sretnu sa turskim agencijama i organizatorima putovanja.

Ona je napomenula da gosti iz Turske sve češće posjećuju Republiku Srpsku, navodeći podatke Zavoda za statistiku prema kojima su za sedam mjeseci boravila 13.453 posjetioca iz te zemlje, što je povećanje od 68 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

“Turisti iz Turske su u tom periodu ostvarili 15.894 noćenja, odnosno 69 odsto više nego u istom periodu 2019. Od svih inostranih turista koji posjećuju Srpsku, gosti iz Turske su na prva tri mjesta po broju ostvarenih noćenja i dolazaka”, rekla je Šimunova.

Ona je ukazala na podatke republičkog Zavoda za statistiku da je Republiku Srpsku za sedam mjeseci ove godine posjetilo 274.330 turista koji su ostvarili 647.525 noćenja, što je za 15 odsto više dolazaka i 12 odsto više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine.

“Ono što nas raduje je da su strani turisti ostvarili za 55 odsto noćenja više u odnosu na isti period lani”, rekla je Šimunova.