SARAJEVO – Centralna banka BiH procjenjuje da bi u trećem kvartalu bazna inflacija mogla iznositi šest odsto, ukupna inflacija četiri odsto, dok bi u četvrtom kvartalu mogla iznosti 3,5 odsto.

“Očekujemo da će inflacija i u drugoj polovini tekuće godine biti značajna, ali dosta niža u odnosu na prvu polovinu godine. Najveći dio inflatornih pritisaka je, trenutno, posljedica rasta domaćih cijena, koji nisu pod uticajem rasta cijena hrane i energenata na stranom tržištu”, saopšteno je iz Centralne banke.

Iz Banke pojašnjavaju da zvanični statistički podaci za jun i jul ukazuju na neočekivano snažno usporavanje inflacije, što je rezultovalo i relativno značajnom revizijom procjene bazne i ukupne inflacije u kratkom roku.

Iz Centralne banke procjenjuju godišnji rast realnog bruto domaćeg proizvoda /BDP/ za drugi kvartal na 0,8 odsto.

“Uprkos očekivanom rastu aktivnosti u uslužnom sektoru, posebno sektoru turizma, i značajnijem od očekivanog usporavanju inflacije, očekuje se da će ekonomska aktivnost u trećem kvartalu ostati relativno prigušena, slijedom sve izraženijeg pada vanjske potražnje”, pohjašnjava se u saopštenju.

Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a u trećem kvartalu iznosi 0,9 odsto. (Srna)