LONDON – Najveće evropske telekomunikacijske kompanije pozivaju Evropsku uniju da prisili velike kompanije poput Netflixa i Googlea na plaćanje “poštenog” doprinosa za korištenje njihovih mreža.

Uvjereni su, naime, da upravo te tehnološke kompanije “imaju najviše koristi” od njihove infrastrukture pa povećavaju promet bez da za to više plaćaju.

Otvoreno pismo koje će poslati Evropskoj komisiji i poslanicima u Evropskom parlamentu potpisali su direktori 20 telekomunikacijskih grupa, uključujući BT, Telefonica i Deutsche Telekom u čijem je vlasništvu i Hrvatski Telekom, piše Financial Times.

“Buduće investicije su pod ozbiljnim pritiskom i potrebne su regulatorne mjere. Pravedan i razmjeran doprinos najvećih generatora prometa troškovima mrežne infrastrukture trebao bi biti temelj novog pristupa”, upozorili su u pismu.

Uvjereni su da regulatori moraju preduzeti mjere kako bi se omogućila buduća ulaganja, a upravo telekomunikacijske grupe izdvajaju milijarde kako bi podržale uvođenje 5G mreže. Zbog toga su sugerisali da bi drugačiji mehanizam plaćanja “mogao postavljati zahtjeve najvećim generatorima prometa s fokusom na odgovornost i transparentnost doprinosa tako da operateri ulažu izravno u evropsku digitalnu infrastrukturu”.

Problem je, tvrde, to što tehnološke kompanije ne plaćaju gotovo ništa za prenos podataka u njihovim mrežama. I Evropski parlament je u junu “pozvao na uspostavu političkog okvira u kojem veliki proizvođači prometa pošteno doprinose odgovarajućem finansiranju telekomunikacijskih mreža bez prejudiciranja mreže neutralnost”. (Seebiz)