SOKOLAC – Jedan od najvećih proizvođača krompira na Sokocu Dragomir Đurović ove godine imao je ukupan prinos ove kulture sorte agria veći od 150 tona, za koji je već obezbijeđen kupac, a proizveo je i 15 tona pšenice na parcelama u Luburić polju.
Đurović je rekao Srni da je danas završen posao vađenja krompira iz zemlje na površini od šest hektara nakon 13 dana rada uz pomoć sezonskih radnika, čime su preduhitrili prve jače jutarnje mrazeve koji znaju poraniti na ovom području.

On je naglasio da je zadovoljan ovogodišnjim rodom krompira i pšenice, jer su na početku sjetvene sezone rad ometale česte kiše.

Đurović je istakao da je trenutna maloprodajna cijena krompira dvije KM, a veleprodajna je prešla 1,5 KM, što je za poljoprivredne proizvođače prihvatljivo, te izrazio zadovoljstvo što se sve proda na domaćem tržištu.

On je naveo da već ima u planu da naredne godine zasije još oko dva hektara više, što znači da će ovom kulturom zasijati ukupno oko osam hektara.

Đurović je naglasio da sorta krompira agria najzastupljenija na tržištu, jer ima dobre termičke karakteristike kada je riječ obradi i može se u kulinarstvu pripremati na razne načine.

On je istakao da je ove godine zasijao i francusku sortu pšenice basilio na šest hektara, koja je imala rod 350 kilograma po dunumu, kojim su u njegovoj porodici zadovoljni, iako je rod pšenice mogao biti i bolji.

Ovaj domaćim tvrdi da se od poljoprivrede može živjeti na ovim brdsko-planinskim prostorima, samo treba uložiti više truda.

Ona kaže da kao dobar primjer za to može poslužiti njegova porodica u kojoj su četiri člana uključena u proizvodnju, kao i prihvatljive cijene krompira u posljednje dvije godine i solidan prinos. (Srna)