MARAKEŠ – Guverner Centralne banke BiH Senad Softić ukazao je na potrebu ubrzanog sprovođenja planiranih reformi kako bi se unaprijedio ambijent u BiH, te stvorili uslovi da se podstaknu kvalifikovani i visoko obrazovani mladi ljudi da ostanu u zemlji.

Učestvujući na Godišnjem zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i Svjetske banke u Marakešu u Maroku, Softić je prezentovao aktivnosti i planove Banke u narednom periodu s ciljem pružanja podrške privredi i građanima, te posebno naglasio dalje unapređenje sistema plaćanja i usklađivanje sa SEPA /Jedinstveno plaćanje u evropodručju/ i TIPS-om /instant plaćanje u EU/.

Prema njegovim riječima, na ovom projektu ostvarena je bliska saradnja sa Svjetskom bankom i drugim zemljama zapadnog Balkana, saopšteno je iz Centralne banke.

“Cilj je da se uskladimo sa pravilima i standardima EU i stvorimo osnovu kako bi plaćanja bila efikasnija, brža, jeftinija i sigurnija”, istakao je Softić.

Delegaciju BiH, osim Softića, čine i ministri civilnih poslova u Savjetu ministara Dubravka Bošnjak, komunikacija i transporta Edin Forto i zamjenik ministra finansija i trezora Muhamed Hasanović.

Na Godišnjoj skupštini razmatrani su aktuelna dešavanja u svjetskoj ekonomiji i na međunarodnim finansijskim tržištima, posljedice pojačanih geopolitičkih tenzija na ekonomiju, te jačanje međunarodne saradnje, dok je generalni direktor MMF-a Kristalina Georgijeva predstavila Program globalne politike.

Tokom boravka u Marakešu, Softić je, zajedno sa Bošnjakovom, održao bilateralne sastanke sa zamjenikom generalnog direktora MMF-a Bo Lijem i direktorom Evropskog odjeljenja Alfredom Kamerom.

Na sastancima je, između ostalog, istaknut značaj i uloga Centralne banke u očuvanju monetarne stabilnosti u složenom političkom i ekonomskom okruženju, navodi se u saopštenju.

Bošnjakova je upoznala predstavnike MMF-a o agendi Savjeta ministara, kao i o potrebnim reformskim procesima u BiH koji su u skladu sa preporukama MMF-a, ali i zadatim prioritetima za članstvo u EU.

MMF i Svjetska banka dali su punu podršku Centralnoj banci i instutcijama BiH u nastavku sprovođenja svog mandata i planiranih reformi, ističe se u saopštenju.

Godišnji sastanci MMF-a i Svjetske banke su platforma na kojoj predstavnici centralnih banaka i ministri finansija zemalja članica raspravljaju o svjetskoj ekonomiji i politikama kao odgovoru na izazove postizanja rasta, jednakosti i napretka.