BERLIN – Ekonomska aktivnost u Njemačkoj je i dalje u padu, saopštio je danas Markit ekonomiks navodeći da je, prema preliminarnoj procjeni, kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u Njemačkoj u oktobru pao na 45,8 poena sa 46,4 poena.

Tržišta su očekivala suprotan trend, odnosno blag rast ovog indeksa na 46,7 poena. PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, PMI u sektoru usluga je u oktobru pao na 48,0 poena sa septembarskih 50,3 poena, a PMI u proizvodnji porastao na 40,7 poena sa 39,6 poena od prošlog mjeseca.

“Njemačka je loše započela četvrti kvartal, a mnogo toga ukazuje da je recesija već u toku. Prognoziramo da će njemačka privreda pasti za 0,4 odsto u posljednjem kvartalu ove godine i za 0,8 odsto na kraju godine”, rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Sajrus de la Rubia.

Prema njegovim riječima, cijene inputa u njemačkom sektoru usluga i dalje rastu neobično brzim tempom, najverovatnije zbog povećane cijene energije i pritisaka na plate.

Postoji i tračak nade, a to je rast PMI u proizvodnji, koji signalizira da bi ovaj indikator mogao da se vrati iznad 50 poena na početku sljedeće godine, zaključuje Sajrus de la Rubia.