ŠANGAJ – Kina će dodatno proširiti pristup svom tržištu i povećati uvoz, izjavio je danas premijer Li Ćijangu na sajmu u Šangaju povodom kritika evropskih kompanija koje žele da vide opipljivije poboljšanje poslovnog okruženja u zemlji.

Li je na ceremoniji otvaranja godišnjeg sajma kineskog međunarodnog uvoza rekao da je zemlja posvećena otvaranju svoje privrede i da je predviđeno da uvoz robe i usluga dostigne ukupno 17 biliona dolara u narednih pet godina.

“Bez obzira na to kako se svijet mijenja, tempo otvaranja Kine nikada neće stati, a njena odlučnost da podijeli razvojne mogućnosti sa svijetom nikada se neće promijeniti”, rekao je kineski premijer.

Kina će, naglasio je, promovisati koordinisani razvoj trgovine robom i uslugama, zaštititi međunarodno poslovno okruženje i olakšati pristup tržištu, uključujući ukidanje ograničenja za strana ulaganja u proizvodnju.

Li je u govoru ukazao na primjere preduzeća koja su imala koristi od ovog sajma, uključujući avganistanskog proizvođača tepiha i japansku farmaceutsku firmu, iako ih nije identifikovao, te naglasio da ove godine učestuje oko 3.400 kompanija.

Sajam uvoza pokrenuo je predsjednik Si Đinping 2018. godine radi promocije kineske podrške slobodnoj trgovini i suprotstavljanja kritikama zbog trgovinskog suficita Kine sa mnogim zemljama.

Učešće u prethodne tri godine bilo je ograničeno pandemijom kovid 19. Kineski uvoz ove godine je opao usljed usporavanja druge najveće svjetske ekonomije, iako podaci objavljeni prošlog mjeseca ukazuju na to da bi trend opadanja mogao da počne da jenjava. (Srna)